Transmongolië Express

De Transmongolië Express is de trein van Moskou naar Beijing, die via Ulaanbaatar (de hoofdstad van Mongolië) rijdt. Het is juist het traject door Mongolië (al dan niet met stop in Ulaanbaatar) die de Transmongolië Express tot een erg populaire reis maakt. De Transmongolië Express, die als directe trein naar Ulaanbaatar rijdt, oftewel trein #6, rijdt tweemaal per week. Voor het traject wordt ook gebruik gemaakt van trein #4, welke exact dezelfde dienstregeling heeft, maar na een korte stop in Ulaanbaatar direct doorrijdt naar Beijing. Overigens zijn treinnummers niet altijd leidend. Laat je vooral informeren door een specialist die je kan vertellen over de verschillende treinen.

Veel reizigers kiezen ervoor om de Transmongolië Express route van Moskou via Irkutsk / het Baikalmeer te reizen en daarna te vervolgen naar Mongolië. In Rusland zijn veel tussenstops mogelijk met hele uiteenlopende bezienswaardigheden. Suzdal is beroemd om de vele mooie oude kerken, kremlingebouwen en musea, Perm om de Kungur ijsgrotten en haar beruchte Gulag/ Goelag werkkampen uit de Sovjet periode, Jekaterinenburg als stad waar de Romanov tsarenfamilie werd omgebracht en bijvoorbeeld Irkoetsk als uitvalsbasis voor een bezoek aan Listvianka en het Baikalmeer.

Het afgelegen Mongolië is bijna alleen per trein en vliegtuig bereikbaar. Een stop in Ulaanbaatar (ook wel Ulan Bator en Ulaan Baatar geschreven) is een absolute aanrader. De omliggende nationaal parken Terelj en Hustai zijn schitterend en maken een bezoek aan Mongolië een absolute must. Maak kennis met de schitterende natuur en eeuwenoude cultuur van Mongolië en boek jouw reis via een reisspecialist voor de Transmongolië Express

Vervolg je reis naar Beijing via Oelan Oede, de laatste Boeddhistische gemeenschap in Rusland, en na het passeren van de Chinese grens via het beroemde Datong naar de hoofdstad van China.

Route kaart Trans Mongolie Express start in Moskou_

Dunst bevolkte land ter wereld

Mongolië: Dit uitgestrekte land ligt ingeklemd tussen Rusland en China. Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld; de pure leegte van het land is ronduit indrukwekkend. Mongolië kent grofweg 2 delen, het groene noorden met fantastische landschappen en het droge zuiden waar de Gobi Woestijn zich bevindt. De Transmongolische spoorlijn (een enkel spoor!) loopt dwars door de Gobiwoestijn en is alleen daarom al een speciale beleving. Eenmaal aangekomen bij de Chinese grens wordt de gehele trein in een grote loods gerangeerd, waar de onderstellen van de wagons één voor één vervangen worden. China heeft namelijk een andere spoorbreedte. Tegelijkertijd wordt het Mongoolse restauratierijtuig vervangen door een Chinese, zodat gedurende het laatste stuk naar Beijing met stokjes gegeten kan worden…

Lijkt het je wat, zo’n reis met de Transmongolië Express? Bezoek dan eens een gratis reispresentatie  van Tiara Tours over deze magische treinreis!

Low budget? Lees meer over deze reizen voor backpackers op deze blog

Route kaart Trans Mongolie Express start in Moskou_