Listvianka & Baikalmeer

> Als tussenstop mogelijk tijdens de Transmongolië en Transsiberië Express.

Verblijf in Listvianka & Baikalmeer

Wil je naar het Baikalmeer, dan stop je in Irkoetsk. Het Baikalmeer is eenvoudig te bewonderen door een bezoek te brengen aan het plaatsje Listvianka, op zo’n 70km (1,5u rijden) van Irkoetsk. Listvianka is vanuit Irkoetsk de dichtstbijzijnde plaats direct aan het Baikalmeer en is daardoor vrij toeristisch. Listvianka ligt op de plaats waar de Angara rivier ontspringt uit het Baikalmeer. In het plaatsje bevinden zich verschillende hotelletjes, maar een verblijf bij lokale mensen thuis behoort ook tot de opties. Je hebt er een lokale markt, een mooi uitkijkpunt dat met een kabelbaan te bereiken is (of wandelend) en een klein museum. Vanuit Listvianka zijn allerlei boottochten te ondernemen over het Baikalmeer.

Olkhon eiland

Aan te raden is een meerdaags verblijf op Olkhon Island. Olkhon is een groot eiland, een eindje voor de westkust van het Baikalmeer. Het eiland beschikt over overweldigende natuur met een grote diversiteit: steppe, dichte taiga en zandduinen. De lokale bevolking bestaat voornamelijk uit Boerjaten die al generaties lang het eiland bewonen. Omdat veel van hen de traditionele Sjamanistische cultuur hebben, welke typerend is (was) voor Boerjaten, wordt het eiland regelmatig door Boerjatische pelgrims bezocht. Andere vaste bezoekers van het eiland zijn (Russische) wetenschappers (vooral geologen en biologen) en natuurlijk Westerse toeristen. Hoewel de zomer de meest populaire periode is om een bezoek te brengen aan Olkhon, heeft ook het winterse, volledig besneeuwde eiland in een bevroren Baikalmeer zeker iets speciaals…

Het mysterie rondom het Baikalmeer

Het Baikalmeer is het diepste (1637 meter diep) en grootste zoetwatermeer ter wereld. Met een totale oppervlakte van 31.500 km2 heeft het meer dezelfde oppervlakte als België. Waar de naam “Baikal” vandaan komt is niet zeker, hoewel men vermoedt dat het van het Jakutische “Bai Kyul” komt, hetgeen “rijk meer” betekent. “Rijk meer” is overigens geen slechte benaming voor het Baikalmeer, dat een enorme diversiteit aan flora en fauna huisvest. Een aantal soorten zijn zelfs uniek, zoals de “Omul” vis. Deze vis wordt veelal gerookt gegeten en is een typische lekkernij in het Baikalgebied, zoals u kunt ervaren tijdens een bezoek aan een willekeurig plaatsje aan het Baikalmeer.