Transsiberië Express

Route Moskou – Vladivostok (of andersom)

Er is maar één echte Transsiberië Express en dat is de trein van Moskou, dwars door Siberië, naar Vladivostok.  Wil je over het Transsiberische spoor naar Beijing, dan noemen we dat de Trans Mongolië Express. Bekijk hier deze route en de mogelijke tussenstops.

De originele route: De trein van Moskou naar Vladivostok is vaak trein nr. 2, ook wel de “Rossiya” genoemd. Officieel is het de langste treinreis door één en hetzelfde land ter wereld. Het laatste kilometerpaaltje van de Transsib staat op het station in Vladivostok: 9288 kilometer. De reis over de Transsiberische spoorlijn van Europa’s grootste stad naar de havenstad aan de Japanse Zee duurt precies 7 dagen en 7 nachten en voert door 7 tijdzone’s. Het is bijna ondenkbaar dat men een een hele week non-stop kan reizen om vervolgens uit de trein te stappen in een stad met precies dezelfde mensen met dezelfde taal en dezelfde cultuur en dezelfde gebouwen te begeven als aan het begin van de reis in Moskou. Zelfs het accentverschil tussen Moskovieten en de inwoners van Vladivostok is verwaarloosbaar.

De grootsheid van Rusland

Deze treinreis illustreert dan ook vooral de grootsheid van Rusland. De Transsiberie Express doorkruist alle vier hoofdregio’s van Rusland, te weten: Europees-Rusland, de Oeral, Siberië en het Verre Oosten. Onderweg zijn allerlei stops mogelijk, waaronder Vladimir/Suzdal (bekend van de Gouden Ring), Perm, Jekaterinenburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkoetsk & het Baikalmeer, Ulan Ude en Khabarovsk. Hoewel de steden in Europa weinig bekendheid genieten, zijn het (op Vladimir en Suzdal na) stuk voor stuk miljoenensteden.

Nog altijd schalt het Russische volkslied uit de speakers van station Yaroslavsky als de Transsiberie Express zich in beweging zet voor zijn monstertocht naar de andere kant van het continent.

Reisorganisatie?

Wil je de reis gaan boeken? Doe dat dan met een ervaren Transsiberië Express specialist!