Omsk

> Als tussenstop mogelijk tijdens alle routes van de Transsiberië express

Op de plek waar het kleine riviertje de Om in de 500 meter brede Irtysj stroomt, ligt de stad Omsk. In 1716 koos Ivan Buchholz in opdracht van Peter de Grote ervoor om hier een vesting te bouwen. Aanvankelijk bestond de vesting uit houten gebouwen, maar rond 1760 werd alles vervangen door stenen gebouwen. Deze gebouwen bestaan nu nog en vormen het historisch hart van de stad.

In 1782 kreeg de vesting stadsrechten. De inwoners waren hoofdzakelijk militairen. In 1894 werd Omsk aangesloten op de Transsiberische Spoorweg. De stad heeft nu zo’n 1,1 miljoen inwoners.

Omsk is ook de stad waar Dostojevski in 1849 4 jaar werd vastgezet. Gedurende deze periode heeft hij zijn boek “Levend begraven in Siberië” geschreven. Tijdens zijn gevangenschap is Dostojevski twee keer mishandeld. De eerste keer na een klacht over zijn soep en de tweede keer omdat hij een medegevangene redde van de verdrinkingsdood, terwijl een bewaker hem vertelde dit niet te doen. Hij overleefde dit ternauwernood na een verblijf van 6 weken in het ziekenhuis.