Moskou

> Als tussenstop mogelijk op alle routes met de trein.

Hoofdstad vol Russische cultuur

Hoewel St. Petersburg geldt als dé cultuurstad van Rusland, doet de hoofdstad Moskou zeker niet onder wat betreft culturele hoogstanden. Wat te denken van hét Kremlin, de kleurrijke Basilius kathedraal en het chique GUM warenhuis. Schitterend om deze imposante gebouwen op 1 plein samen te zien. De metro is het vervoer bij uitstek in de stad. Blijf u verbazen over de pracht en praal van de diverse metrostations, ook wel Stalin’s paleizen genoemd. En wat is er mooier dan de dag af te sluiten met een opera- of balletvoorstelling in het beroemde Bolshoi Theater!

Moskou en het spoor

Moskou is overigens de grootste spil in het treinnetwerk van Rusland – bijna iedere grote stad heeft een eigen express verbinding met de hoofdstad. Moskou is tevens het startpunt van de Transsiberië Express.

Kremlin, kathedralen en meer…

Moskou is werkelijk vergeven van interessante attracties en hoogtepunten. Een aantal musts om te bezoeken zijn uiteraard het Rode Plein met het Kremlin, de Basiliuskathedraal, het mausoleum van Lenin en het GUM warenhuis.

Zeker zo indrukwekkend is bijvoorbeeld de witte Christus de Verlosser (Christ the Saviour) Kathedraal met prachtige gouden koepels en blinkend goud Russisch orthodox interieur.

De Arbat is de plek bij uitstek om zo’n mooie Matroesjka pop te bemachtigen, vergeet daarbij uiteraard niet om goed af te dingen! En tijdens een boottocht over de Moskva rivier kunt u het centrum van Moskou van het water bewonderen.

Maar hiernaast heeft Moskou nóg een heel aantal andere interessante bezienswaardigheden, te denken aan:
– Novodevichiklooster
– Park Gorki
– All-Russian expo
– KGB museum
– de “7 zusters” (7 Stalinistische gebouwen waaronder hotel Ukraina en de Staatsuniversiteit)

Geschiedenis in het kort

Moskou, gestart als houten nederzetting, heeft een zeer bewogen geschiedenis. De stad is sinds de oprichting meerdere keren platgebrand en heeft onder leiding van verschillende vorsten, tsaren en presidenten vele hoogte- en dieptepunten gekend.

Van de oprichting in 1147 tot de 17e eeuw stond Moskou bekend als een stinkende, slecht begaanbare stad met een plattelandskarakter. In de 17e eeuw heeft Tsaar Peter de Grote veranderingen ingevoerd. Hij was erg Europees ingesteld en wilde van Moskou een moderne stad maken. Hij slaagde weliswaar in zijn plannen, maar maakte toch ‘zijn’ stad St. Petersburg tot hoofdstad.

In 1812 wilde Napoleon Moskou innemen. Maar op het moment dat zijn legers de stad in wilde nemen, brak de bekende brand van Moskou uit. Driekwart van de stad werd verwoest. De stad werd weer opgebouwd, in deels Europese stijl, maar met behoud van haar eigen oosterse stijl.

Ruimte in de drukke stad

Opvallend genoeg had de brand veel ruimte geschapen: het Rode Plein werd een echte openbare ruimte van waaruit drie nieuwe avenues uitwaaierden over de stad, verbonden door twee grote ringwegen (de Boulevard en de Tuinring), die ook nu nog steeds de belangrijkste aders van de stad vormen. Een groots project was verder de vernieuwing van het Theaterplein, met het beroemde Bolsjoj Theater, dat klaar was in 1824. Uiteindelijk heeft de brand zo veel bijgedragen aan de verfraaiing van de oude ‘houten’ stad en werd ze het symbool van de nationale Russische wederopleving na 1812.

Na de Russische Revolutie maakt Lenin omstreeks 1918 Moskou opnieuw de hoofdstad. Gedurende de hele Sovjetperiode bleef ze het centrum van de macht en ook nu zetelt de regering van Rusland nog altijd in het Kremlin in Moskou.

Moskou bezoeken?

Tiara Tours biedt u enorm veel reizen naar Moskou! Als start- of eindpunt van de Transsiberië Express komt Moskou in vrijwel alle treinreizen door Rusland voor.

De Trans Siberië Express