Beijing

> Als begin- of eindpunt mogelijk met de Transmongolië Express of Trans Mantsjoerije Express

Beijing in ontwikkeling

De keizerlijke stad Beijing heeft in de afgelopen jaren een grote metamorfose ondergaan. Beijing is de hoofdstad van een van de snelst groeiende economieën ter wereld. In de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008 heeft die modernisering nog een extra impuls gekregen. Oude wijken worden afgebroken en in een mum van tijd vervangen door moderne appartementencomplexen, kantoorpanden en winkelcentra. Straten worden schoongeveegd en het metrostelsel uitgebreid. Toch zijn er nog de hutongs, de voor Beijing zo karakteristieke steegjes waar mensen in traditionele courtyardhuisjes wonen en waar er tijd is voor een praatje met elkaar. Zo vinden zowel oud als nieuw hun plaats in deze stad in ontwikkeling.

Keizerlijk nalatenschap

Veel van de huidige bezienswaardigheden zoals de Tempel van de Hemel, de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede zijn in de 15e eeuw gebouwd. In het centrum is het keizerlijke nalatenschap nog altijd voelbaar. Het hart van Beijing is de Verboden Stad, in de 20e eeuw nog bewoond door de laatste keizer van China en zijn onmetelijk grote hofhouding. Binnen de dikke hoge muren kan men uren ronddwalen door de vele paleizen, paviljoenen en tuinen. Tegenover de Verboden Stad ligt het Plein van de Hemelse Vrede, het grootste plein ter wereld! Bekend om de dramatische taferelen die zich hier hebben afgespeeld tijdens de studentendemonstraties in 1989. Dagelijks wordt op dit immense plein de Chinese vlag gehesen en gestreken en staan er lange rijen bij het mausoleum van Mao, waar de Chinezen een glimp van zijn lichaam willen opvangen.

Tempels, paleizen en de Chinese Muur

Door de rijke historie bezit Beijing vele gebouwen en andere bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn!
De Tempel van de Hemel is gebouwd zonder maar één spijker te gebruiken. Hier kwamen keizers om te bidden en offers te brengen aan de goden voor een goede oogst. Het omliggende park wordt door de inwoners gebruikt voor allerlei activiteiten, zoals Tai Chi, zang, dans en spelletjes.
De Tibetaans-boeddhistische Lamatempel werd oorspronkelijk gebouwd als paleis. De tempel is de belangrijkste en meest uitgebreide tempelklooster van Beijing. Er hangt een constante geur van wierook en yakboterkaarsen. Dagelijks worden er diensten gehouden.
Naast de Verboden Stad kent Beijing nog een ander prachtig paleis, het Zomerpaleis. Een complex met rijk versierde paviljoenen, gangen, woningen en tempels, gelegen aan het mooie Kunming meer. Loop hier onder de 700 m lange overdekte galerij beschilderd met prachtige afbeeldingen van landschappen en voorstellingen uit Chinese legenden.
Natuurlijk kan de Chinese Muur niet ontbreken in het rijtje bezienswaardigheden. Deze immense verdedigingswal moest het Chinese rijk beschermen. De werkelijke muur is 6.259 km lang. Vele stukken raken langzaam vervallen, maar op plaatsen waar deze is gerestaureerd, is het echt een beleving om op dit stuk geschiedenis te mogen staan. Een leuk feit is dat de muur niet vanuit de ruimte te zien is, daarvoor is deze te smal.

De vele namen van Beijing

De Chinezen hebben een geschiedenis die terug gaat ver voor onze jaartelling, een geschiedenis van 5.000 jaar oud. Tijdens de Qin dynastie van 221 v. Chr. tot 207 v. Chr. kan men voor het eerst van het Chinese rijk spreken. In deze dynastie begint men aan de bouw van de Grote Muur van China. Ondanks de bescherming van deze muur viel China in de 13e eeuw in handen van het Mongoolse Rijk. Kublai Khan, de kleinzoon van Djenghis Khan, verhuisde de voormalige hoofdstad Kharkhorin en maakte het huidige Beijing tot hoofdstad van zijn rijk. Beijing is een van de 4 historische hoofdsteden van China en heeft vele namen gekend. Door Mao werd in 1949 de naam Beijing in ere hersteld om zo aan te geven dat dit weer de hoofdstad van China was. Vandaag de dag wonen in Beijing meer dan 15 miljoen mensen!

Smakelijk eten

De kwaliteit van de maaltijden in China is hoog. Van heerlijke knapperige groente tot smaakvolle malse vleesgerecht. De Chinezen besteden veel zorg aan de maaltijden. Specialiteiten zijn hotpot (soort fondue) en Peking eend. Zeker het proberen waard.
In de restaurants zit u veelal aan ronde tafels en krijgt u diverse gerechten op een draaischijf gepresenteerd. Men gaat er vanuit dat u met stokjes eet maar Westers bestek is vaak wel aanwezig. Chinezen eten, naar eigen zeggen, alles met vier poten, behalve een tafel…

Onze tips in modern Beijing

– Chinese opera
Bezoek een optreden van de beroemde Peking Opera. Prachtige kostuums en dramatische verhalen laten u kennismaken met de Chinese theaterstijl. Let wel: deze opera is niet geschikt voor fijngevoelige oren!
– Silk Market
Winkelen kan uitstekend in Beijing! Er zijn vele grote warenhuizen, kraampjes en winkelstraten met antiek, souvenirs en chique modehuizen. Bent u op zoek naar een koopje, breng dan zeker een bezoek aan de Silk Market. Talloze kramen met goedkope kleding, sieraden, beeldjes, souvenirs en nog veel meer. Afdingen is verplicht!
– Fietsen
U kunt Beijing uitstekend ontdekken met de metro of een van de goedkope taxi’s. Maar wilt u Beijing echt beleven, stap dan net zoals de inwoners op de fiets. Op deze goedkope manier ontdekt u de kleine parken en straatjes die u normaal snel zou overslaan.
– Hutong wijken
De hutongwijken zijn traditionele volkswijken. Vele zijn verdwenen door modernisering van China, maar gelukkig zijn er een aantal bewaard gebleven. Struin door de steegjes, kijk door de ronde poorten naar een courthouse en zie hoe het echte Chinese volk al eeuwen leeft. Ga zeker eens naar Houhai Hutong Area, een hutongwijk met vele gezellige cafés, bars en winkels.
– Museum “Factory 798”
‘Factory 798’ of ‘798 Art District’ is een moderne kunstenaarswijk met hippe kunstgalerieën en vele stijlvolle bars en cafés.
– Pretparken
De pretparken Happy Valley en World Park geven een compleet andere draai aan uw Beijing ervaring. Happy Valley is een pretpark met verschillende achtbanen, themaritten en er is ook een deel voor de kleintjes. In World Park gaat u rond de wereld in 4 uur. Dit is een soort extreme versie van Madurodam met kleinere exemplaren van allerlei bekende gebouwen uit de wereld.


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/transsiberieexpress.nl/httpdocs/wp-content/themes/siberie/footer.php on line 57