Terelj Nationaal Park (Gorkhi Terelj)

> te bezoeken tijdens de Transmongolië Express

Stop je in Ulaanbaatar, dan moét je wel een uitstap maken naar Terelj National Park.  ligt ca. 70 km ten noordoosten van Ulaanbaatar. Het Alpenachtige landschap ligt op gemiddeld 1.600 m boven zeeniveau met pieken tot ca. 2.300 m. De natuur is adembenemend mooi met uniek gevormde rotspartijen (zoals Turtle Rock), groene steppen, slingerende riviertjes, dichte wouden en weidse natuur. U vindt hier geen hekken en geen prikkeldraad maar prachtige vergezichten en een schitterende sterrenhemel. Het landschap bevat vele bijzondere dieren en planten, waaronder Edelweiss.

Wat kun je doen in Terelj?

De prachtige omgeving van Terelj National Park leent zich uitstekend voor verschillende activiteiten:

– Slapen in een Mongoolse gertent!
– Wandeltochten (van het ontdekken van de omgeving tot een meerdaagse trekking)
– Bezoek aan een authentieke nomadenfamilie
– Paardrijden (van een paar uur tot meerdaagse tochten)
– Mountainbiken

De wandeltochten in de prachtige rotsachtige omgeving zijn zeker een aanrader. Een wandeling naar de bekendste rots binnen Terlj, Turtle Rock, is een must. Zelfs is het mogelijk om te gaan golfen. In Terelj N.P. liggen de enige twee golfbanen van Mongolië, de Chinggis Khaan Golf Country Club en de UB Golf Range. Deze banen zijn aangelegd in het schitterende steppelandschap, dat behoorlijk glooiend is, en zijn voorzien van kunstgras Greens.

Ontwikkeling toerisme
De bewoners van Ulaanbaatar gebruiken Terelj steeds vaker om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het toerisme begint zich dan ook meer en meer te ontwikkelen in dit natuurgebied. Maar het National Park is zo uitgestrekt dat men het toerisme eenvoudig kan mijden door 500 m van de weg af de natuur in te lopen.

Siberisch klimaat
In Mongolië heerst het extreem Siberische klimaat; het voorjaar begint half april en de zomers zijn zeer mild. De natuur is dan ronduit betoverend. De herfst is zeer kort en de winter vangt half oktober aan met temperaturen lager dan 10°C onder nul. In januari kan het tot – 40°C worden.

mongolie-terelj-gerkamp
mongolie-terelj-gerkamp