Ulaanbaatar

Ongeveer een derde van de Mongoolse bevolking woont in Ulaanbaatar. De hoofdstad ondergaat vele veranderingen. Men is hard bezig het ouderwetse imago en de Russische invloeden van zich af te schudden. Zo zijn het Mongoolse parlementsgebouw en het centraal gelegen Sukhbataar Plein geheel gerenoveerd. Er duiken steeds meer trendy cafés, restaurants en winkelcentra op. Ondanks deze veranderingen houden de Mongoliërs vast aan eeuwenoude gebruiken en gewoonten. Zo dragen veel mannen en vrouwen nog steeds de traditionele, kleurrijke kledij. Ook het boeddhistische Gandan klooster wordt druk bezocht. En in de buitenwijken leven duizenden mensen in gertenten.

Het Naadam Festival

Rond 11 en 12 juli vieren de Mongoliërs jaarlijks hun nationale feestdag. Het anders zo verlegen volk staat dan op zijn kop en viert uitgelaten het Naadam Festival. Uit alle delen van het land komen de mensen in hun beste kleding naar de hoofdstad Ulaanbaatar om deel te nemen aan het festival, dat je ook zelf kunt meemaken. Velen komen kijken naar de kleurrijke parades van de deelnemers en de traditionele wedstrijden, zoals boogschieten, worstelen en paardrijden.
Wilt u dit bijzondere feest bijwonen, neem dan contact op met een reisspecialist Mongolië.

Tempels, musea en winkelen

De bezienswaardigheden van Ulaanbaatar liggen verspreid over de stad. Een van de belangrijkste is het Gandan klooster. Zorg er zeker voor dat u ’s ochtends aanwezig bent om het boeddhistische ochtendritueel mee te maken. Door het geluid van het blazen door een schelp worden de monniken opgeroepen. Schroom niet om een kijkje te nemen in de tempel waar ijverig mantra’s wordt gezongen en muziek wordt gemaakt. Het centraal gelegen Sukhbaatar Plein is zeker het bekijken waard. U vindt hier het parlementsgebouw, versierd met Djenghis Khan beelden. Aan dit plein liggen ook verschillende musea, die u een beter beeld geven van het culturele en natuurlijke erfgoed van het land. Wilt u graag wat souvenirs meenemen van dit prachtige land, dan kunt u hiervoor uw slag slaan in de State Department Store in de hoofdstraat van Ulaanbaatar. Aan deze straat liggen ook vele gezellige restaurants en barretjes, een prima locatie om u ook ’s avonds goed te vermaken.