Suzdal (Vladimir)

Suzdal en de Gouden Ring

Wil je naar Suzdal in de Gouden Ring, dan stop je in Vladimir met de trein. Suzdal bewijst dat de kleinste ook de mooiste kan zijn. Het dorp heeft, bij wijze van spreken, meer kerken dan inwoners. Anders dan de meeste andere plaatsen aan de Gouden Ring, is Suzdal ‘gewoon’ ontstaan als een boerendorp.

Suzdal ligt ongeveer 35 km ten noorden van Vladimir, aan het riviertje Kamenka. Evenals Jaroslavl staat Suzdal tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de afgelopen eeuw heeft er nauwelijks nieuwbouw plaatsgevonden in Suzdal, waardoor het haar eeuwenoude karakter behouden heeft. Het provinciale en vooral vredige Suzdal komt erg gastvrij en uitnodigend over. De plaats is uitstekend te voet te verkennen.

Zonder Suzdal zou de Gouden Ring gewoonweg niet de Gouden Ring zijn!

Het Kremlin van Suzdal

Suzdal steeg in status na het bezoek van de prins van Kiev in 1024, toen er een groot ommuurd Kremlin (=”fort”) gebouwd werd. Kort daarop werd Suzdal uitgeroepen tot hoofdstad van het prinsendom Rostov-Suzdal, dat uitgroeide tot een belangrijke handelsregio in Rusland begin 13e eeuw. Het prinsendom ‘fuseerde’ met dat van Nizhny Novgorod, totdat beide in 1392 geannexeerd werden door Moskou. In opdracht van Moskou (o.a. door tsaar Vasily III en later ook Iwan de Verschrikkelijke) werden er meer dan 100 (!) kerken en kloosters in en rondom Suzdal gebouwd, waardoor het stadje uitgroeide tot een belangrijk pelgrimsoord.