Novosibirsk

> Als tussenstop mogelijk op alle routes met de trein.

Geschiedenis: Nieuw Siberië

Novosibirsk werd in 1893 gesticht als Novonikolayevsk, vernoemd naar toenmalige tsaar Nikolai II Romanov. Hoewel de stad dus eigenlijk pas ruim een eeuw bestaat, is Novosibirsk met bijna 1,5 miljoen inwoners de derde grootste stad van Rusland, na Moskou en Sint Petersburg.

Novosibirsk betekent letterlijk “Nieuw Siberië” en is de hoofdstad van oblast (=provincie) Novosibirsk en tevens de hoofdstad van Siberië zelf.

Bezienswaardigheden

Vanwege het korte bestaan van de stad heeft het geen noemenswaardige (culturele) geschiedenis. Toch is een stadswandeling door Novosibirsk indrukwekkend vanwege de grootsheid van de stad. Novosibirsk is grotendeels gebouwd door de Sovjets, hetgeen onmiddellijk te zien is aan de brede lanen en hoge, ononderbroken rijen flats.

Novosibirsk staat, evenals de Siberische stad Krasnoyjarsk, bekend als wetenschappelijke stad vanwege de vele onderwijsinstellingen: maar liefst 4 universiteiten en 42 hoger onderwijsinstellingen! Veel van de scholen bevinden zich in de “studentenstad” (metro: studentjeskaya). Op een zomerse dag ziet men er honderden studenten in de parken in dit stadsgewest.

Bezienswaardig in de hoofdstad van Siberië is vooral de rivier de Ob, welke met 4340 kilometer de langste rivier van Rusland is. De rivier, die via kleinere riviertjes ontspringt in het Altaigebergte, loopt van het stadje Bijsk dwars door het Siberische laagland naar de Noordelijke IJszee.

Novosibirsk ligt aan de Transsiberische Spoorweg en is dus gemakkelijk bereikbaar per trein. De eigen express verbinding met Moskou is de Sibiryak Express, die precies 2 volle dagen over het traject doet. Verder is Novosibirsk de thuishaven van S7 Airlines (het vroegere Sibir’), de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Rusland. De luchthaven van Novosibirsk, Tolmatsjovo, onderhoudt relatief veel internationale vluchtverkeer.

Novosibirsk zelf is uitstekend te verkennen met de metro, welke in 1985 geopend werd. De metro heeft 2 lijnen en een totale lengte van ruim 13 kilometer. Uitbreiding van het metrosysteem staat op de planning van de stadsdoema.