Krasnojarsk

> Als tussenstop mogelijk op alle routes met de trein.

Bezienswaardigheden? Natuurreservaat Stolby en de Yenissej rivier

Wat toerisme betreft biedt de stad enigszins beperkte mogelijkheden maar een 2 tot 3-daags bezoek is Krasnojarsk zeker waard. Tot de leuke activiteiten behoren in ieder geval een wandeling aan de boulevard van de indrukwekkende Yenissej, een rondleiding in het provinciale museum en een bezoek aan het nabijgelegen natuurreservaat “Stolby” (=”kolommen”). Het reservaat dankt zijn naam aan het glooiiende landschap met imposante rotskliffen. Mensen met veel tijd kunnen een meerdaagse cruisetocht over de Yenissej overwegen. Verder ligt er in de uitlopers van de Sayan net buiten Krasnojarsk (richting Divnogorsk) een indrukwekkend uitzichtpunt over de Yenissej rivier. In hetzelfde gebied zijn overigens diverse hypermoderne skipistes, voor de winterliefhebbers.

Geschiedenis Industriestad Krasnojarsk

Krasnojarsk is een grote stad in Centraal-Siberië, gelegen aan de Yenissej rivier en de Transsiberische spoorlijn. Krasnojarsk, hetgeen “rode afgrond” betekent, is een doorsnee Russische industriestad. De stad is voornamelijk bekend om de Yenissej rivier.

De stad werd begin 17e eeuw gesticht als fort. In 1838 groeide Krasnojarsk sterk na de vondst van goud in zijriviertjes van de Yenissej. Het inwonertal van Krasnojarsk steeg verder toen de stad aangesloten werd op de Transsiberische spoorlijn in 1886. Tussen 1940 en 1950 was Krasnojarsk een centrum van de GULAG. Door de ligging van de stad, diep in Siberië, werd Krasnojarsk het centrum van het Russische kernwapenprogramma. Het uiterst geheime Krasnojarsk-26, waar zich 3 plutoniumreactoren bevinden is het grootste ondergrondse complex ter wereld. Bij Krasnojarsk bevindt zich een hydrodam – de grootste van Rusland op die van Bratsk na.

Krasnojarsk maakte na de val van de Sovjet-Unie een zware crisis door toen corruptie en maffia de stad teisterden. De crisis werd echter vrij snel weer bezworen (met de komst van een nieuwe burgemeester) en maakte plaats voor renovatie en modernisering op grote schaal. Tegenwoordig heeft Krasnojarsk, evenals Novosibirsk, een reputatie als academiestad. Er zijn 8 staatsuniversiteiten. De ongeveer 850 duizend inwoners van Krasnojarsk zijn veelal werkzaam in de vele educatieve instellingen en de relatief grote industriele sector (aluminium, papier, landbouwwerktuigen).