Tynda

> Als tussenstop mogelijk tijdens de BAM Express

Tynda aan de Baikal-Amoer Magistrale (BAM)

Tynda werd als stad gesticht in 1975, hoewel de nederzetting al eerder bestond onder de naam Tyndisky. De stad ligt in het Russische Verre Oosten aan de Tynda rivier, niet ver van de Amoer. De oorspronkelijke nederzetting ontstond vermoedelijk halverwege de 19e eeuw toen het gebied overspoeld werd met goudzoekers tijdens de Siberische ‘gold rush’. In 1932 werd begonnen aan het eerste deel van de BAM spoorlijn (Baikal-Amoer Magistrale) nabij Tynda. De werkzaamheden werden echter herhaaldelijk stilgelegd tot 1972. Dit had meerdere redenen: barre weersomstandigheden, capaciteitsproblemen (zo was er o.a. te weinig huisvesting in het gebied), ongeregeldheden of reorganisaties in de verschillende GULAG kampen (BAMlag), tekorten aan materiaal en de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden

Bezoek het BAM museum en het fraaie treinstation
Tynda is een kleine en vooral jonge stad, waardoor het weinig bezienswaardigheden heeft. De stad staat nog immer 100% in het teken van de BAM, hetgeen een stop in Tynda interessant maakt. Zo zijn het station van Tynda alsmede het BAM museum in de stad de moeite waard. En dan is er natuurlijk nog de schitterende natuur in het gebied.

Barre omstandigheden

In januari 1972 werd het bouwbedrijf Bamstrojpoet opgezet en arriveerden de eerste arbeiders voor de bouw van de Baikal-Amoer spoorlijn. Omdat er nog maar weinig appartementencomplexen waren, werden de meesten van hen tijdelijk ondergebracht in units, die echter zeer oncomfortabel waren als de temperatuur in de winter daalde tot -40°C (in de winter van ’78/’79 zelfs tot -56°C). De eerste huizen werden in 1975 gebouwd, maar velen zouden nog jaren moeten doorbrengen in hun provisorische onderkomens. In 1975 kreeg de plaats ook de status van stad en tegenwoordig is het bestuur van de BAM er gevestigd.

Tynda is eigenlijk alleen per trein te bereiken. Het heeft een zeer kleine lokale luchthaven die vluchten onderhoudt met Khabarovsk en de hoofdstad van de regio Amur: Blagoveshensk.

Koud!
U dient er rekening mee te houden dat er in Tynda extreme temperaturen voorkomen. In de wintermaanden januari en februari zijn nachttemperaturen van -40°C geen uitzondering. De zomers zijn daarentegen erg warm.