St. Petersburg

> Als begin- of eindpunt mogelijk op alle routes met de trein.

Culturele hoofdstad van Rusland

St. Petersburg is de mooiste stad van Rusland en absoluut een van de mooiste steden van Europa. Hoewel Moskou de officiële hoofdstad is, mag St. Petersburg zich absoluut dé culturele hoofdstad van Rusland noemen. Denk aan het beroemde Hermitage, de grootste kunstcollectie ter wereld. Aan de Nevksy Prospekt, de hoofdstraat van de stad, is ieder pand een oud paleis en dus prachtig. Statige winkels in schitterende historische panden maken van St. Petersburg het Milaan van het noorden. St. Petersburg is een stad waar men simpelweg niet op uitgekeken raakt. Bezoek St. Petersburg en beleef de stad van de tsaren!

Paleizen, musea en… véél meer!

St. Petersburg biedt veel musea, waarvan de Hermitage natuurlijk de allerbekendste is. De Hermitage is een van de grootste cultuurhistorische musea ter wereld. Buiten de expositie is ook het gebouw zelf en de ligging aan de Neva rivier adembenemend mooi.

Breng vooral een bezoek aan de Peter en Paul Vesting, St. Isaakkathedraal, de Admiraliteit, het Smolniklooster, de Aurora, het Mariinsky Theater… kortom, trek zeker 2-3 dagen uit om de stad te ontdekken. Loop door de Nevsky Prospekt, St. Petersburg’s beroemdste straat en geniet van de statische klassieke gebouwen, kanalen, winkels en de Bloedkathedraal met de kleurrijke koepels.

Catharinapaleis in Pushkin en Keizerlijke residentie in Pavlovsk

Op een half uur rijden vind je het beroemde Catharinapaleis / Pushkin en Pavlovsk. Een ode aan architectuur en welvaart uit de 17e en 18e eeuw. Een overweldigende rijkdom zal je in een sprookje doen belanden. Erg druk in de zomermaanden maar zeker de moeite waard!

Peterhof, het Versailles van het noorden

Ook absoluut onmisbaar is het Peterhof, het zomerpaleis van tsaar Peter de Grote, even buiten de stad. Peterhof, bijgenaamd de “fonteinenstad”, werd begin 18e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van het Versailles paleis in Parijs. Peterhof is misschien wel het mooiste paleis in heel Rusland. Het Grote Paleis, het Mergelpaleis, de vele hectares tuinen met allerlei beeldhouwwerken, het Alexandria Park en de beroemde Grote Cascade met haar fonteinen en gouden beelden maken van Peterhof een adembenemend geheel.

Peter de Grote en Nederland

St. Petersburg werd gesticht in 1703 door toenmalige tsaar Peter I (“de Grote”). Peter was een zeer progressieve tsaar die sterk West-Europees georiënteerd was. Hij nam landen als Frankrijk en Nederland als voorbeeld toen hij begon met de bouw van St. Petersburg. Hij bezocht Amsterdam om te kijken hoe deze stad gebouwd was. Dit resulteerde onder andere in de overname van het Amsterdamse kanalensysteem. De handel tussen St. Petersburg en Nederland kwam in die tijd tot bloei. Aan de Nevsky Prospekt ligt nog altijd een Nederlandse wijk.

Het einde van de tsarentijd

In 1712 maakte Peter de Grote St. Petersburg de hoofdstad van Rusland ten koste van Moskou. Toen de tsaar in 1725 aftrad telde St. Petersburg al ruim 50.000 inwoners.  De 19e eeuw stond in het teken van de regie van tsarin Catharina II, waaronder St. Petersburg uitgroeide tot culturele hoofdstad van Rusland. Naast een universiteit werden er verschillende kunstgalerijen, theaters en kerken gebouwd. Moskou was weliswaar nog altijd de grootste stad, maar aan de status van St. Petersburg kon het niet tippen. In 1917 viel het doek voor de tsaren met de verbanning van de Romanovs naar Jekaterinburg. Tijdens de Oktoberrevolutie dat jaar nam Lenin definitief het leiderschap over.
In 1918 ging Lenin weer regeren in Moskou, waarmee St. Petersburg hoofdstad-af was. In die periode heette de stad overigens Petrograd. “Sankt-Peterburg” klonk namelijk te Duits (Rusland was in oorlog met de Duitsers). In 1924, na de dood van Lenin, werd Petrograd veranderd in Leningrad. Dit bleef tot  de val van de Sovjetunie in 1991, waarna het als vanouds weer St. Petersburg heette.

Tips & Bezienswaardigheden

  • St. Petersburg heeft in tegenstelling tot Moskou geen ideaal metronetwerk. Door de vele kanalen is dit een onmogelijke klus. De Nevsky Prospekt is uitstekend per bus te bereizen. Vrijwel alle lijnen rijden de volledige straat af, afrekenen gebeurt in de bus. Erg leuk om tussen de Russen door deze prachtige straat te gaan!
  • Opvallend is het luxe warenhuis Gostiny Dvor. Loop door het warenhuis naar de achterzijde van dit statige pand en ontdek een wirwar aan kleine winkeltjes en stalletjes.
  • Probeer zo snel mogelijk de ‘in your pocket’-gids te bemachtigen (in hotels, restaurants etc.). Deze bevat prima tips voor restaurants, evenementen en bezienswaardigheden.
  • Lunchen bij Teremok: fastfood met als specialisme blini’s, allerlei heerlijke Russische gerechten. Spotgoedkoop, heerlijk en snel weer buiten om de fantastische stad te ontdekken.
  • Uitkijken voor zakkenrollers op drukke plaatsen, zoals de metro.
  • Maak je los van de prachtige Nevsky Prospekt om door de Rossistraat te wandelen, meesterlijke architectuur!