Khabarovsk

> Als tussenstop mogelijk met de Transsiberië Express of BAM Express.

Pittoresk Siberië

De pittoreske stad Khabarovsk, in Oost Siberië, ligt op maar 30 km van de Chinese grens. In deze stad komen de Transsiberië Express en de BAM (Baikal Amur Magistrale) weer samen. Er zijn onlangs vele renovaties in het stadscentrum uitgevoerd, wat ten goede is gekomen aan het historische karakter van de stad. Maak een wandeling over de brede Amursky Boulevard met vele winkels en struin rond op de lokale markten.

Bezienswaardigheden en tips

Stadswandeling
Een populaire wandeling start van het Lenin Plein naar Utyos aan de Amoer via de Muravyov-Amursky straat. Hier vindt u veel traditionele Russische restaurants en souvenir winkels. Ook zijn er veel clubs en pubs in dit gebied.

Drie heuvels
Doordat de stad gebouwd is op 3 heuvels heeft u vanaf verschillende punten een schitterend uitzicht over de stad en de rivier de Amoer. Éen van die punten is het amusementspark van de stad. Verder zijn dit:
– het Stationsplein
– de centrale Muravyov-Amursky straat
– het Lenin Plein
– het Komsomol Plein
– het oorlogs herdenkingscomplex

Bij helder weer kan men zelfs de plaats Fuyuan in China zien liggen.

In de winter staan er verspreid door de stad ijssculpturen tentoongesteld op pleinen en in parken. De artiesten komen hiervoor zelfs over uit Harbin (China).

Verder is het de moeite waard om de brug over de Amoer te bezichtigen, die met 3,5 km tot de langste bruggen in Rusland behoort.

Natuurreservaat Khekhtsir

Heeft u meer tijd te besteden in deze mooie Siberische stad? Brengt u dan een bezoek aan Khekhtsir, een natuurreservaat zo’n 45 km ten westen van de stad. In het reservaat stroomt de Ussuri rivier de Amoer in.

Sikachi-Alyan en de Nanai

Ten noordoosten van de stad, op 1,5 uur rijden, ligt het dorpje Sikachi-Alyan. Het oogt als een doorsnee Russische nederzetting op het platteland en is dat eigenlijk ook, op de inwoners na. Sikachi-Alyan is het dorp van het Nanai volk, een kleine etnische groep in het Russische verre oosten, met een eeuwenoude cultuur. De Nanai vormen een sjamanistisch volk en aanbidden de beer als heilig dier. Het dorp telt ongeveer 800 inwoners. Aan de rivier zijn rotstekeningen te bewonderen van de voorouders van de Nanai. De rotstekeningen stammen waarschijnlijk uit de 12e eeuw voor Christus.

Belangrijk knooppunt in Oost Siberië

Khabarovsk werd in 1858 gesticht als handels -en militaire post. De stad draagt de naam van haar stichter Erofey Khabarov, wiens standbeeld te vinden is op het plein voor het treinstation van de stad.

In 1880 kreeg Khabarovsk de status van stad, waarna het snel uitgroeide tot economisch hart van de regio. Hoewel men dit niet direct zou denken van een stad in het verre oosten van Rusland, is het een belangrijk vervoersknooppunt. Khabarovsk aan de Transsiberische Spoorlijn, de Amur (Amoer) rivier en de hoofdwegen naar de grote havens aan de oostkust. Verder heeft het een internationale luchthaven (thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij “Dalavia”) met opvallend veel verbindingen naar Zuid-Aziatische landen en China.