Trans Siberië Express 2020

Krasnoyarsk

Category: Blog Published: Monday, 04 January 2016 Written by Super User

De stad werd begin 17e eeuw gesticht als fort. In 1838 groeide Krasnoyarsk sterk na de vondst van goud in zijriviertjes van de Yenissej. Het inwonertal van Krasnoyarsk steeg verder toen de stad aangesloten werd op de Trans Siberische spoorlijn in 1886. Tussen 1940 en 1950 was Krasnoyarsk een centrum van de GULAG. Door de ligging van de stad, diep in Siberië, werd Krasnoyarsk het centrum van het Russische kernwapenprogramma. Het uiterst geheime Krasnoyarsk-26, waar zich 3 plutoniumreactoren bevinden is het grootste ondergrondse complex ter wereld. Bij Krasnoyarsk bevindt zich een hydrodam - de grootste van Rusland op die van Bratsk na.

Krasnojarsk, 1 van de vele fonteinen

Krasnoyarsk maakte na de val van de Sovjet-Unie een zware crisis door toen corruptie en maffia de stad teisterden. De crisis werd echter vrij snel weer bezworen (met de komst van een nieuwe burgemeester) en maakte plaats voor renovatie en modernisering op grote schaal. Tegenwoordig heeft Krasnoyarsk, evenals Novosibirsk, een reputatie als academiestad. Er zijn 8 staatsuniversiteiten. De ongeveer 850 duizend inwoners van Krasnoyarsk zijn veelal werkzaam in de vele educatieve instellingen en de relatief grote industriele sector (aluminium, papier, landbouwwerktuigen).

Totaal (585)

Wat toerisme betreft biedt de stad enigszins beperkte mogelijkheden maar een 2 tot 3-daags bezoek is Krasnoyarsk zeker waard. Tot de leuke activiteiten behoren in ieder geval een wandeling aan de boulevard van de indrukwekkende Yenissej, een rondleiding in het provinciale museum en een bezoek aan het nabijgelegen natuurreservaat "Stolby" (="kolommen"). Het reservaat dankt zijn naam aan het glooiiende landschap met imposante rotskliffen. Mensen met veel tijd kunnen een meerdaagse cruisetocht over de Yenissej overwegen. Verder ligt er in de uitlopers van de Sayan net buiten Krasnoyarsk (richting Divnogorsk) een indrukwekkend uitzichtpunt over de Yenissej rivier. In hetzelfde gebied zijn overigens diverse hypermoderne skibanen, voor de winterliefhebbers.

Hits: 3952