Trans Siberië Express 2019

De Trans Siberië Express, een levensdroom in vervulling...

Er zijn romans over geschreven en films gemaakt. De treinreis van Moskou dwars door Siberië naar Vladivostok. 's Werelds langste treinreis is precies 9287 kilometer lang. Het is een tot de verbeelding sprekende reis, die je langs ruige bergketens, uitgestrekte toendra's en gigantische wouden leidt. Laat je NS-ervaringen maar voor wat ze zijn, dit is nog eens wat anders!

Geschiedenis Trans Siberische Spoorlijn

Het plan voor een spoorlijn tussen Moskou en Vladivostok werd in 1891 bedacht door tsaar Alexander III. Zijn naam is dan ook onlosmakelijk verbonden met de Trans Siberië Express. In hetzelfde jaar werd dan ook begonnen met de aanleg van het gigantische traject.

Het laatste deel van de spoorlijn kwam in oktober 1916 met de voltooiing van de brug over de rivier de Amur bij Khabarov. Daarmee was de langste ononderbroken spoorlijn van 9.288km een feit.

Routes Transsiberië Express

Er zijn vier hoofdroute's en dus 4 verschillende treinreizen mogelijk, te weten:
 Trans Siberië Express, Moskou - Vladivostok
 Trans Mongolië Express, Moskou - Ulaan Baatar - Beijing
 Trans Mantsjoerije Express, Moskou - Beijing (om Mongolië door Mantsjoerije)
 Baikal-Amur Express (BAM), Moskou - Tynda - Vladivostok (via noorden Baikalmeer)Meer over deze routes leest u op de website van Tiara Tours.

Trans Siberische Spoorlijn

Wetenswaardigheden

Reisorganisaties

Wilt u een mooie treinreis door Rusland/Mongolië/China gaan maken? Er zijn diverse aanbieders. Maar let op bij uw keuze! We zetten 10 tips voor u op een rij. Kies bij dit type reizen altijd voor een specialist. 

Treinen

  • De Russische trans siberië express treinen zijn van goede kwaliteit; vergelijkbaar met Europese slaaptreinen.
  • Er bestaan verschillende typen treinen. De allerbeste en allersnelste treinen zijn die van het type "firmenny", zoals de Trans Siberië Express en de Trans Mantsjoerije Express. Tickets voor firmenny-treinen zijn dan ook wat duurder in vergelijking met tickets voor andere treinen.
  • Hoewel de lengte van de trein afhangt van het seizoen, zijn Russische treinen over het algemeen vrij lang. Een trein met 25-30 wagons is geen uitzondering. Reden te meer om ruim voor vertrek van de trein op het station aanwezig te zijn.

 

Wagons

  • Iedere wagon heeft een eigen provodnik/ provodnitsa. Deze persoon is verantwoordelijk voor alle reizigers van zijn/haar wagon. Hij/zij heeft o.a. de volgende taken: tickets controleren, wagon schoonhouden, ingang bewaken tijdens stops, regelen van verwarming.
  • Iedere wagon beschikt over: 2 ingangen (op beide uiteinden), 2 toiletten met wasbak (op beide uiteinden), een samovar (tap voor heet water - gratis)en 1 rookruimte.
  • Russische treinen hebben 3 klassen. Een 3e klasse wagon is een open slaapwagon die plaats biedt aan 54 mensen. Dit type heeft dus geen coupe's. Op veel lange-afstandstreinen (zoals de Trans Siberie Express en de Trans Mantsjoerije Express) is geen 3e klasse aanwezig. Een 2e klasse wagon biedt plaats aan 36 mensen en beschikt over negen 4-persoons coupe's. De tweede klas coupe's zijn de meest gangbare klasse. Ze bieden goede kwaliteit. Ieder compartiment heeft 4 bedden (2 onder en 2 boven), waarvan de bovenste twee omhoog kunnen worden geklapt om (overdag) meer ruimte te maken. De coupe's zijn overigens afsluitbaar. Voor mensen die meer privacy wensen, bestaat er de 1e klasse. Deze wagons zijn identiek aan de 2e klasse wagons, met het verschil dat 1e klasse coupés slechts 2 bedden hebben i.p.v. 4.

 

Indeling 2e en 1e klasse wagon Russische trein

 

(Losse) Trein tickets Transsiberië Express

  • Eén van de grootste misvattingen rondom een Trans Siberie Express reis is de verwachting dat men met één ticket zomaar de trein kan verlaten om op een later tijdstip weer op te stappen. Voor ieder traject is namelijk een apart ticket nodig. Stapt u voortijdig uit, dan vervalt de geldigheid voor het niet-genoten deel onmiddellijk. Voorbeeld: voor het traject Moskou - Perm (stop) - Novosibirsk (stop) -Vladivostok heeft u 3 tickets nodig. Tickets staan o.a. op treinnummer en vertrektijd, waardoor het ook niet mogelijk is om een willekeurige treinvan punt A naar B te nemen. Als u een tussenstop neemt, maakt u meestal gebruik van verschillende treinen op het traject. Zo zult u in het voorgaande voorbeeld meestal als volgt reizen: Moskou - Perm per "Kama" trein, Perm - Novosibirsk per "Sibiryak" trein, Novosibirsk - Vladivostok per "Rossiya" trein(Trans Siberie Express). Buitenlanders dienen er bovendien rekening mee te houden dat bij iedere stop het toeristenvisum geregistreerd moet worden.Hoe dan ook: stops moeten vooraf bekend zijn en vastgelegd worden.
  • Russische treinen zitten vaak vol - dit geldt met name voor populaire trajecten (zoals de transsib). Vooral in het hoogseizoen (zomermaanden,1-10 mei en begin januari) moeten tickets vaak minimaal 6 weken van tevoren gereserveerd worden.

 

Beste reistijd Trans Siberië Express?

Je kunt het hele jaar door met deze geweldige trein door Rusland reizen. Ook als je de Trans Mongolië Express variant of de Trans Baikal of BAM variant reist, is het het hele jaar mogelijk. Natuurlijk is het seizoen van invloed op wat je ziet en welke temperatuur je fijn vindt. De landschappen zijn in de winter extra mooi door sneeuw, maar bloemen en planten zijn in voor en najaar weer mooier. Onze mening?

In het voorjaar en najaar is de beste reistijd om met de Trans Siberië Express te reizen omdat de temperatuur dan in alle gebieden die je aandoet vrij aangenaam is. Niet te koud in Rusland, niet te warm in bijvoorbeeld China/ Beijing. In Mongolië kan het vrij koud worden dus houd hier altijd rekening mee met kleding. 

 

Virtuele tour door de trein

Loop door de treincoupé's en zie jezelf al door de trein en stations lopen. Een heuse tour door de verschillende wagons van de trein geeft je nog meer idee over wat je kunt verwachten. 

NB. U kunt deze tour helaas niet op een ipad of iphone bekijken doordat de Russische spoorwegen flash techniek gebruikt voor de tour.

 

 

Meer informatie over reizen met de Transsiberië Express

Meer praktische informatie over de Russische bestemmingen vindt u op de website www.rusland-reizen.net. Een andere site met informatie over de Trans Siberië Express is transsib.nl. Voor de aanvraag van uw visa voor de Transsiberië Express, kunt u prima terecht bij YourVisa; snel, voordelig, overzichtelijk en betrouwbaar.

Er is ook een echte Trans Siberië Express-Facebook-community!

Wilt u écht alles weten over het reizen per Transsiberië Express? Tiara Tours is voor Nederland en België dé specialist in het organiseren van reizen met de Transsiberië Express.